![Bildstöd på barnkliniken](https://logopeden.se/wp-content/uploads/2017/04/säs.jpg)
Barn- och ungdomskliniken vid Södra Älvsborgs Sjukhus (SÄS) har nominerats till Götapriset för sitt arbete med bildstöd, vilket har ökat klinikens följsamhet till såväl Patientlagen som till FN:s barnkonvention.
På kliniken används bildstöd för att anpassa och förtydliga kommunikationen med barnen. Till exempel finns en whiteboardtavla indelad i veckans sju dagar på alla vårdrum. Till varje tavla finns magnetbilder på olika händelser som kan förväntas ske under vårdtiden.
– Barnet kan själv vara med och sätta upp aktuella bilder och plocka bort dem när de är utförda, förklarar vårdenhetschef Maria Börjesson. Det gör att barn och föräldrar vet vad som ska hända och när. På så vis blir de delaktiga i den vårdplan som finns för deras tid på sjukhuset.
Barn som kommer till dagvården för olika behandlingar får broschyrer med bild och text kring vad som kommer att ske vid sjukhusbesöket hemskickat i förväg. På sjukhuset finns kardborreböcker med likadana bilder,som kan plockas bort ur böckerna allt eftersom de olika aktiviteterna utförs.
– Genom att på olika sätt använda bilder när vi kommunicerar kan vi ge informationen på ett sätt som barnen kan förstå och som är anpassat efter deras ålder och förutsättningar, säger Maria Börjesson. Det är vad vi är skyldiga att göra enligt FN:s barnkonvention, konventionen för personer med funktionsnedsättning och patientlagen.
Det finns förhoppningsvis många liknande exempel runt om i landet! Hur arbetar logopedmottagningarna med tillgänglig och anpassad information till våra olika patientgrupper?
Diskussion