Elliot lär sig äta, ett reportage om en 2-5-årig pojke som tillsammans med sin familj får hjälp via Folke Bernadotte regionhabilitering (FBH) i Uppsala. FBH tar emot barn och föräldrar från hela landet. Här får de hjälp av Matlaget som består av dietist, logoped, specialpedagog, barnneurolog, arbetsterapeut, psykolog, sjukgymnast och sjuksköterska. Familjen behandlas vanligtvis under två veckor på dagtid. Barnen är 0 – 18 år men för det mesta i förskoleåldern.
I början av 90-talet uppmärksammades allt fler barn på FBH som hade tillräcklig motorisk förmåga att äta men ändå hade väldigt svårt att göra det. Ungefär 40 procent av patienterna har ingen medicinsk orsak till sina ätsvårigheter. Det är vad som kallas för ätovilja. Matvägran är ett ord som teamet vill undvika eftersom det antyder trots eller maktkamp. I själva verket bör man utgå från att barnet gör så gott de kan. Det är viktigt för både barn och föräldrar att få bort kravkänslorna kring mat.
– Äldre barn uttrycker ibland att de faktiskt vill äta, men att det ger ett så starkt obehag att de inte kan, säger logoped Stina Lindkvist.
Logoped Kajsa Lamm Laurin medverkade i P1:s Kropp & Själ, “När barnet inte äter”
Diskussion