Att ta masterexamen som logoped

Datum: 25 February, 2021
Kompetensutveckling, Logopedi

Tidningen Logopeden nr 1 2021:

En masterexamen i logopedi behövs för att kunna ansöka om specialistbevis i logopedi och det kan ses som ett första steg på vägen mot forskarutbildning. Men möjligheterna till masterexamen finns även utanför logopediämnet.

UPPDATERAT 2021-04-25 efter förtydligande från ämnesföreträdare i logopedi från utbildningsorterna Umeå, Uppsala, Stockholm, Linköping, Göteborg och Lund.

Master i logopedi

EDIT: Samtliga lärosäten med logopedutbildning utom Umeå har rätt att utfärda masterexamen i logopedi.

Vid lärosätena i Göteborg, Stockholm (KI) och Uppsala finns inget regelrätt masterprogram i logopedi, utan man ansöker om masterexamen när man uppfyller vissa kurskrav.

EDIT: För att vara behörig att söka till masteruppsatskursen, som har olika namn vid de olika universiteten, behöver man själv samla erforderliga kurspoäng enligt examensordningen för masterexamen vid aktuellt lärosäte. Efter den avslutande uppsatskursen finns det möjlighet att ansöka om examensbevis för masterexamen i logopedi.  

Linköping och Lund erbjuder tvååriga masterprogram i medicinsk vetenskap med huvudområde logopedi. EDIT: I Lund ges programmet både på hel- och halvfart och har mestadels obligatoriska och flera valbara kurser. I Umeå har man hittills inte kunnat ta en master i logopedi men siktar nu på att starta en egen masterutbildning.  

Master i andra ämnen 

För den som vill bredda sin kompetens finns det också möjlighet att ta en master i något annat ämne som inte är logopedi men där man ändå bedöms som kvalificerad för att gå kurser på avancerad nivå. 

Anna Fandén läser just nu masterprogrammet i e-hälsoinformatik på Linnéuniversitetet. Det krävdes inga andra förkunskaper utöver logopedutbildningen. 

Anna Fandén läser ett masterprogram i e-hälsa (Foto: privat)

–Utbildningen är en blandning av e-hälsa, ekonomi och IT. Med tanke på att Sverige ska vara världsledande inom e-hälsa år 2025 så bör det finnas utrymme för tjänster inom olika områden. För mig var detta mer intressant än att fördjupa mig inom en logopedisk diagnos, säger Anna.  

En längre version av artikeln finns i tidningen Logopeden!

DELA ARTIKELN

Diskussion

Loader

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.