Landskronaposten 2023-12-04; Nordvästra Skånes Tidningar 2023-12-05; Sydsvenska Dagbladet 2023-12-04/05:
I flera reportage i Sydsvenskan (mfl Skånebaserade dagstidningar) uppmärksammas ätsvårigheter hos barn och logopeders roll när det gäller att behandla barn med ätsvårigheter.
Tufft för familjerna
Man får möta en familj där båda döttrarna, 9 och 7 år har ätsvårigheter som vården har kategoriserat som ARFID (avoidant-restrictive food intake disorder). Mamman beskriver döttrarnas väg genom vården med tillväxtkontroller, provtagningar, inläggningar, näringsberikning och olika typer av behandling. Det har varit och fortsätter vara en väldigt svår situation och mamman menar att hon har fått hjälp att prata om det men inte så mycket hjälp för själva problematiken. För närvarande får barnen dock insatser hos logoped, där barnen övar på att närma sig nya livsmedel steg för steg och nu är föräldraoron inte lika stor som när barnen var yngre. Den äldre dottern har nu som egen målsättning att kunna äta samma mat som kompisarna nästa läsår.
Fler remisser till logopeder
Logopederna Jasmine Lindsten och Victoria Nordlander vid Helsingborgs logopedmottagning har mött många frustrerade familjer. Vägen till hjälp är inte alltid självklar och det är inte alla som vet att logopeder arbetar med ätsvårigheter. Men antalet remisser kring barn med ätsvårigheter ökar, framför allt när det gäller barn som remitterats via barnhälsovården. Helsingborgslogopederna arbetar bland annat enligt SOS approach to feeding.
Allmänna råd
I två separata artiklar medverkar logoped och ätspecialist Kajsa Lamm med råd om hur man lär barn att äta för livet. Hon förespråkar variation och stimulans och att man introducerar en mängd olika smaker och konsistenser för att gynna ätutvecklingen
Läs hela artiklarna (betalvägg)!
Daglig kamp för att systrarna ska kunna äta
De hjälper barn med ätsvårigheter
Diskussion