Nya Åland: reportage om tvåårige Johannes som föddes med laryngomalaci, reflux och vatten i lungorna. Han behövde lägga all sin energi på att försöka andas vilket gjorde att han inte hade kraft att äta. Nu kämpar hans familj fortfarande med att lära honom hur man äter. Ätovilja är ett vitt begrepp som kan betyda att barnet äter väldigt lite, väldigt ensidigt eller som i Johannes fall – nästan ingenting alls. Orsaken till varför vissa barn drabbas kan vara motoriska, att barnet helt enkelt inte kan eller har svårigheter med att äta rent fysiologiskt. Ätovilja kan också bero på sensivitet, att barnet är överkänsligt. Ofta beror ätovilja på en kombination av faktorer som leder till att barnet känner stort obehag för att äta. Man tror också att det kan bero på att barnet av någon anledning inte sammankopplar hunger- och mättnadskänslor med mat.
Fem gånger om dygnet så får Johannes den näring han behöver via en pump med knapp på magen. Det är viktigt att han ättränas när han sondmatas – så att han lär sig att förknippa mättnadskänslorna i hjärnan med signaler från munnen. Innan Johannes fick den automatiska pumpen tvingades föräldrarna spruta in näringen för hand, vilket ibland tog över halva dygnet.
Johannes mamma Elin berättar att Johannes vill ha stenkoll när han sitter vid matbordet, han vill kunna se resten av familjen, se ut genom fönster och han vill absolut inte bli matad. Hon tror att Johannes vill äta men att han inte vågar lita på sin egen mun. Att ha ett barn med ätovilja skapar ofta stor oro hos föräldrarna och för Elin har det blivit en hjärtefråga att lära personer om ätovilja. Nätverket runt familjen är oumbärligt. Johannes träffar läkare, sjuksköterskor och talterapeuten (logoped på finlandsvenska!) som för Johannes är en ätterapeut.
Tidigare inlägg om ätsvårigheter hos barn
Intervju med logoped Kajsa Lamm Laurin
Barn med ätsvårigheter uppmärksammas i media
Ätsvårigheter och logopedi i Metro
Om ätsvårigheter hos Malou efter 10
Tack till Sofia Grunér för tipset!
Diskussion