Svenska Dagbladet 2022-09-01; 2022-09-02; 2022-09-03
I SvD:s artikelserie Leva med stamning får vi bland annat möta 11-åriga Asal, som beskriver hur det är att stamma. Hon berättar också att hennes logoped hälsat på i skolan och informerat klassen om stamning. Hennes föräldrar önskar dock att lärarnas kunskap om stamning skulle vara större. Asals pappa har gjort en hemsida om stamning hos barn för att upplysa och inspirera.
I artikelserien medverkar även universitetslektor Per Alm, som in sin forskning försöker förstå stamningens grundorsaker, och Tove Selvåg Drott, själv lärare och person som stammar. Hon lyfter behovet av att blivande lärare får kunskap om stamning redan under lärarutbildningen och poängterar vikten av att normalisera stamning genom att se det som ett av många sätt att prata på.
Ytterligare en person som stammar och som SvD har mött är 30-åriga Alexandra, som berättar om sin dolda stamning och de många undvikandestrategier hon använt för att ingen ska märka att hon stammar, alltifrån att beställa annan mat än hon egentligen vill ha till att helt undvika sociala sammanhang med många nya personer. Det var inte förrän i 20-årsåldern som hon själv insåg att hon är en person som stammar, trots att hon märkte redan som liten att hon hade svårt att få fram vissa ord.
Specialistlogoped och doktorand Ineke Samson kommenterar att stamning kan låta väldigt lite men samtidigt få stora effekter för personen som stammar. Hon förklarar också att en logoped kan hjälpa till även med dold stamning, vilket kanske inte är allmänt känt.
Per Alm och Ineke Samson svarar på vanliga frågor om stamning och ger även råd om bemötande av personer som stammar, exempelvis att bekräfta stamningen och att våga fråga.
Läsarreaktioner på artikelserien Leva med stamning
Läs också:
Håll utkik efter nästa nummer av tidningen Logopeden med tema stamning! Fördjupa dig i aktuell stamningsforskning och möt Arvid Lundkvist, som berättar om hur det är att vara stamningslogoped och person som stammar!
Diskussion