Allt fler utreds för dyskalkyli

Datum: 25 September, 2015
Logopedi

Lärarförbundets tidning Specialpedagogik:

Jonas Walfridsson, logoped vid Talkliniken, Danderyds sjukhus är huvudförfattare till den fokusrapport om dyskalkyli som presenteras på ett seminarium i Stockholms läns landstings regi nu på måndag den 28 september.

De senaste tio åren har Talkliniken sett en kraftig ökning i antalet inkomna remisser. År 2004 tog kliniken emot 40 stycken, förra året var siffran 537.

– Det kan bero på att diagnosen har blivit mer känd. Det kan också hänga ihop med att många elever har det kämpigt i matte och att lärarna saknar tid och resurser att hantera det. Ett starkt tryck från föräldrar kan också bidra till en viss överremittering, tror Jonas Walfridsson.

– Det händer att skolhälsovården skriver i underlaget att man inte tror att det rör sig om dyskalkyli men att föräldrarna har en stark önskan om remiss.

Talkliniken vid Danderyds sjukhus ställer diagnosen dyskalkyli i bara 23 procent av sina utredningar. I landstingets rapport jämförs det med fyra privata logopedmottagningar i Stockholms län där över 60 procent av utredningarna lett fram till diagnosen. Jonas Walfridsson tycker att skillnaderna skapar funderingar kring trovärdigheten.

– Man vill ju att bedömningen ska göras likvärdigt överallt, konstaterar han.

 

Som i andra logopediska diagnosområden behövs säkerligen konsensusdiskussioner även inom dyskalkyli!

DELA ARTIKELN

Diskussion

User avatar
7 år sedan
Är det någon som vet om det ges någon kurs gällande dyskalyli nån gång snart? Vår region ska börja utreda men ingen av oss på min arbetsplats har kompetensen.
User avatar
7 år sedan
Nu är en kommentar publicerad: http://www.sydsvenskan.se/asikter/kompetensen-att-utreda-dyskalkyli-finns-i-skane/
User avatar
7 år sedan
Har någon gått in och kommenterat detta i Ursprungsartikeln?
User avatar
7 år sedan
Det stämmer dock inte att kompetensen inte finns. Det finns logopeder anställda inom Region Skåne som har såväl kompetensen som intresse för att göra dyskalkyliutredningar men som nekats möjlighet till att arbeta med detta. Det finns även logopeder anställda inom Malmö Stad och inom privata aktörer där kompetens och intresse finns men som inte kunnat teckna avtal med regionen. Det besked som jag hört är att dyskalkyli "ligger utanför Region Skånes verksamhetsområde".
Loader
Ladda mer

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.