Alla äldre har rätt till kommunikation

Datum: 21 April, 2016
Logopedi, Opinionsbildning

Insändare i Arbetarbladet 18 april:

“Den kommunala äldrevården är ett svart hål för den som har tal-, språk och sväljsvårigheter. Åtminstone om du inte har möjlighet att ta dig till en logopedmottagning på grund av sjukdom eller nedsatt ork. I Gävle finns det dessvärre inget fungerande och fortlöpande samarbete mellan Regionen och Gävle kommun rörande gruppen. Kommunen hävdar att logopedi är specialistvård och därmed Regionens ansvar, samtidigt som det i kommunen finns fysioterapeuter och arbetsterapeuter inom Hemsjukvård och på boenden, vilka också räknas som specialistvård. Hur kan det komma sig?”

Skribenten menar även att kommunikationsförmåga och säkert ätande är minst lika viktigt som att kunna förflytta sig och betonar att det idag inte längre råder brist på logopeder.

“Numera finns dessutom föregångare att ta efter. Ett exempel är Partille kommun som har en logoped anställd på ett äldreboende, där den övriga personalen får fortlöpande utbildning och de äldre i och närstående i behov av logopedkontakt kan få direkt stöd och råd. Sandvikens kommun är på frammarsch med tre logopeder anställda inom skolans värld. Det är dags att steppa upp för de gamla och allas rätt till kommunikation och säker nutrition!”

 

Inom elevhälsa och skola/förskola är den kommunala logopedin verkligen på frammarsch, men varför går det trögare vad gäller äldreomsorgen? Logopeders breda kompetens har potential att göra stor skillnad även där!

DELA ARTIKELN

Diskussion

Loader

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.