AI-verktyg läser av känslor och kroppsspråk

Datum: 11 October, 2023
Kompetensutveckling

Stockholms universitet 2023-06-27

Ett AI-system som kan läsa av och sammanfatta känslor utvecklas vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet. Verktyget är tänkt att användas av psykoterapeuter, särskilt vid internetbaserad terapi.

Vad gör psykoterapi effektivt?

År 2030 beräknas psykisk ohälsa vara den främsta orsaken till sjuklighet och dödlighet i världen enligt en rapport från WHO 2011. Behovet av effektiva psykoterapeutiska behandlingar kan därmed förväntas bli allt viktigare de kommande årtiondena. Vad som gör en psykoterapeutisk behandling effektivt finns det hittills mycket begränsad kunskap om, men det finns en växande konsensus att psykoterapeutisk behandling kan studeras som dyadiska dynamiska system. Ur denna synvinkel är det viktigt att utforska de kommunikationsmönster som uppstår över tid mellan klient och terapeut, både icke-verbala och verbala komponenter.

Automatiserad analys av kommunikation

Lennart Högman och kollegor forskar i ett projekt där ett nytt AI-verktyg utvecklas. Tanken är att verktyget främst ska användas av terapeuter, kanske framför allt i sådan terapi där mötena sker digitalt. I den typen av möten kan sådant som kroppsspråk vara svårare än annars för terapeuten att läsa av. Forskarna i projektet studerar verbal och icke-verbal kommunikation som tonen på rösten, ansiktsmimik och kroppsrörelser – till exempel om en person rör sig närmare eller bortåt. De icke-verbala signalerna är viktiga delar av de komplexa interaktionella synkroniseringsmönster som inkluderar speglingar av emotionella uttryck. Att följa den här kommunikationsdynamiken är en stor utmaning, även för tränade observatörer. I projektet används metoder som maskininlärning och tidsserieanalyser för att undersöka vilka icke-verbala beteendemönster som kan predicera utfall av terapin.

Kan ge bättre psykoterapeutisk behandling

AI-verktyget kan också ge användaren sammanfattningar av samtal och framöver ska man kunna ställa specifika frågor till verktyget, ungefär som i chat GPT, exempelvis: ”Kan du sammanfatta allt som den här personen har sagt om sin far?”

–Systemet blir som en assistent som minns vad som försiggått under hela terapin och verktyget kan på såt sätt förbättra behandlingar, säger Lennart Högman.

En fördel enligt forskarna är att AI-verktyget inte kommer styras av minnesbilder. Allt finns istället samlat svart på vitt, dels transkriberat och dels i en sammanfattning. I den kan man se var i samtalet personerna har agerat emotionellt. Dock är det terapeuten som står för tolkningen.

Läs mer om projektet!

Låt oss prata om icke-verbal kommunikation: Undersökning av interpersonell psykoterapeutisk interaktion och dess effekt på behandlingsresultat med hjälp av AI och tidsserieanalyser

DELA ARTIKELN

Diskussion

Loader

Kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.