Alekuriren 2024.10-15:
Ett fint exempel på kommunikativ och kognitiv tillgänglighet är bilföretaget i Västra Götaland som lanserat en tillgänglighetsguide för att kunna ge en bättre kundupplevelse för personer med funktionsvariationer och dears anhöriga.
Egen erfarenhet och kognitivt och kommunikativt stöd
Marknadschefen Dan Stendahl har en sjuårig son med autism och intellektuell funktionsnedsättning. Familjen har behövt hitta verktyg för att få vardagen att fungera. Sonen kan inte tala men kommunicerar med hjälp av bilder och behöver förberedelse inför det som komma skall. Det var bakgrunden till tankarna om att erbjuda en tillgänglighetsguide till kunderna.
Fokus på NPF
Dan Stendahl har noterat att tillgänglighetsguider finns på många ställen, exempelvis köpcenter och vårdinrättningar men de är ofta gjorda för personer med rörelsehinder, hörsel- eller synnedsättning.
– Det är jättebra att de finns men jag såg ett behov av att det även borde finnas för personer som har någon from av NPF-diagnos. En av fem personer i Sverige har en funktionsnedsättning, så jag tänkte att det borde finnas ett behov, säger Stendahl till Alekuriren.
Positiv respons
Stendahl började snickra på ett material, och fick respons från en logoped och en arbetsterapeut. När guiden lanserades på företagets hemsida hade ryktet bland både anhöriga och branschkollegor redan börjat gå och företaget har också uppmärksammats av bland andra SVT och Riksförbundets Attentions tidning.
Dan Stendahl:
– Det är nästan lite taskigt att jag och Stendahls Bil får den här uppmärksamheten. Föräldrar, specialpedagoger och logopeder gör detta varje dag. Men det är väl att inget företag har gjort det innan, det är nog det som är grejen.
Vad innehåller guiden?
Materialet ligger på företagets hemsida så att man kan förbereda sig för besöket. Där finns det tydlig praktisk information om lokalerna, det finns planeringsformulär, pratkartor och aktivitetsscheman för utskrift. Man kan förbereda sig för besöket genom att titta på filmer som visar hur det ser ut och det finns tydlig information om exempelvis hur det luktar och låter på plats. Det finns också foton av alla som arbetar i företaget. Man delar gärna med sig av sitt material till andra företag som vill förbättra sin tillgänglighet och sin kundupplevelse.
Läs mer!
Stendahls bild lanserar tillgänglighetsguide (Alekuriren)
Stendahls bils tillgänglighetsguide
Diskussion