Norrköpings Tidningar 2023-10-03:
Norrköping har varit en förebild i sitt stöd till barn med språkliga svårigheter. Nu har kommunen valt att senaste åren skära ner på stödet. Logopedförbundets ordförande Kerstin Wiström och företrädare för bland annat Afasiförbundet/Talknuten, Attention och Stamningsförbundet vill veta varför.
Logopeder bidrar till språkstimulerande lärmiljöer
Skolans läroplan ställer höga krav på avancerade språkliga förmågor och en betydande del av alla barn behöver stöd för att man ska kunna hävda att skolan är jämlik. Logopeder är specifikt utbildade till att stötta individer med tal- och språksvårigheter och utgör en växande profession inom skolan. Logopeder arbetar nära eleverna för att hjälpa dem att nå kunskapskraven, men ger också fortbildning och stöd till pedagoger för att bidra till en språkstimulerande lärmiljö.
Besparingar drabbar utsatta grupper
Norrköping har gått i bräschen för ett väl utbyggt stöd till barn med språkliga svårigheter och har lyfts fram som en förebild. De senaste åren har tjänster dock plockats bort, utan att ersättas av någon likvärdig lösning. Det här är krassa ekonomiska beslut som inte lutar sig på aktuell forskning. Försämringen sker dessutom i det tysta eftersom de drabbade grupperna har svårt att föra sin egen talan.
Stärk elevhälsan!
Debattörerna vill huvudmännen i Norrköping prioriterar stärkta resurser till elevhälsan så att barn med språkliga svårigheter får det stöd de förtjänar.
Diskussion